Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Šoulet s masem a zeleninou (hrách a kroupy)        
400 g kroupy   Hrách namočíme přes noc. Kroupy namočíme 1 hodinu, vodu
400 g hrách   slijeme, zalijeme čerstvou studenou vodou, osolíme, přidáme
40 g olej     bobkový list a nové koření, uvaříme a měkké propláchneme.
500 g vepřová kýta   Uvaříme hrách. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme,
380 g kořenová zelenina přidáme olej, nasekanou cibuli a vepřové maso nakrájené
240 g kapusta   na kostky. Podlijeme a dusíme do poloměkka, přidáme
120 g pórek   nastrouhanou kořenovou zeleninu, nakrájenou spařenou
230 g cibule   kapustu a pórek nakrájený na kolečka. Dodusíme, smícháme
50 g slanina   s uvařeným hrachem a kroupami, ochutíme česnekem
25 g česnek   a majoránkou. Dáme na vymaštěný pekáč a 20 minut 
sůl, bobkový list   zapečeme v troubě.        
nové koření, majoránka Podáváme se zeleninovým salátem nebo steril. okurkou.

  

Králičí kostky na žampionech            
1000 g králičí hřbet b. k. Omyté maso nakrájíme na kostky. Na dno plechu dáme 
100 g anglická slanina anglickou slaninu nakrájenou na nudličky, cibuli a vložíme
200 g žampiony   králičí maso nakrájené na kostky, osolíme a potřeme kořením.
100 g cibule   Podlijeme mírně vodou a pečeme za občasného podlití.
40 g hladká mouka   Před koncem pečení vsypeme do výpeku nakrájené 
40 g olej     žampiony a společně zapečeme. Měkké maso zahustíme
sůl     světlou jíškou, připravenou z oleje a hladké mouky.
koření "divočina"   Rozšleháme, dochutíme a ještě povaříme.  

 

Těstoviny s tuňákem            
950 g těstoviny barevné Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a promícháme
nebo šneci   s 10 g oleje. Přidáme pórek nakrájený na kolečka a osmahnutý
50 g olej     na zbylém oleji, italské koření a promícháme. Těstoviny
100 g pórek   klademe na talíř, do středu dáme ohřátého tuňáka, posypeme
200 g cihla eidam   nastrouhaným sýrem a přelijeme dresinkem ze zakysané
700 g tuňák   smetany.          
250 g zakysaná smetana            
koření italské              
cukr moučka              
sůl, citronová šťáva              

 

Vepřové kostky s cizrnou a mrkví          
1000 g vepřová kýta   Maso nakrájíme na kostky. Na oleji orestujeme cibuli
300 g cizrna sterilovaná nakrájenou na půlkolečka, pak přidáme maso a opečeme.
300 g mrkev   Osolíme, přidáme kmín a na drobno nakrájený zázvor 
100 g cibule   a česnek. Podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Pak
50 g česnek   vložíme mrkev nakrájenou na kolečka, cizrnu a dodusíme
100 g olej     do měkka. Zaprášíme hladkou moukou, dochutíme octem
čerstvý zázvor - kousek a provaříme.        
1 lžička octu              
50 g hladká mouka              
kmín drcený, sůl              

 

Kuřecí stehna s nivou a křenovou omáčkou        
1000 g kuřecí maso b. k. Kuřecí maso nakrájíme na plátky, posypeme grilovacím
100 g tavený sýr   kořením, klademe na olejem vymazaný pekáč, podlijeme
90 g sýr niva   vodou a pečeme do poloměkka. Posypeme nastrouhanou
200 ml smetana 12% nivou a dopečeme. Maso vyjmeme, šťávu provaříme,
20 g máslo   přidáme tavený sýr a smetanu, na jemno nastrouhaný křen,
25 g křen     máslo, znovu provaříme a dochutíme solí.  
30 g olej     Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší.
grilovací koření              
sůl                

 

Mletý řízek s jáhlami (ovesnými vločkami) v sýrovém těstíčku      
400 g kuřecí maso   Kuřecí a vepřové maso umeleme, smícháme s vařenými
400 g vepřová plec   jáhlami, vařenou sekanou brokolicí a polovinou vajec,
200 g vařené jáhly (vločky) osolíme, ochutíme muškátovým květem, popř. dohustíme
200 g brokolice   částí mouky. Z těsta tvarujeme mokrou rukou placičky,
4 ks vejce     obalujeme je v mouce, a pak máčíme do těstíčka. V horkém
muškátový květ   tuku je zvolna smažíme.       
sůl     Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
120 g hladká mouka   Sýrové těstíčko: v mléce rozmícháme mouku, vyšleháme
60 g sýr cihla   s vejci a vmícháme strouhaný sýr, mouku necháme  
100 g mléko   chvíli nabobtnat.        
200 g olej                

 

Pohankové rizoto s vepřovým masem a zeleninou        
800 g vepřová kýta   Omyté maso nakrájíme na kostičky. Na drobno nakrájenou
150 g cibule   cibuli osmažíme do růžova, přidáme maso, opečeme,
100 g olej     osolíme, zalijeme vodou a dusíme do poloměkka. Přidáme
550 g rýže   vypranou, spařenou rýži, zalijeme vodou a dusíme do měkka.
250 g pohanka   Omytou pohanku vsypeme do osolené vařící vody, necháme
100 g hrášek mražený přejít varem a odstavíme. Po 15 minutách slijeme zbylou
100 g květák očištěný vodu. Zeleninu uvaříme v osolené vodě do měkka. Vše 
100 g mrkev   přidáme do rýže, promícháme a prohřejeme.  
200 sýr na strouhání   Na talíři sypeme strouhaným sýrem.    
sůl                

 

Husitská směs              
200 g krůtí játra   Omyté maso a játra nakrájíme na kostky, přidáme nakrájenou 
400 g vepřové (kuřecí) maso uzeninu a žampiony. Na drobno nakrájenou cibuli osmažíme
200 g šunková klobása na oleji do růžova, vložíme nakrájené maso, játra, uzeninu, 
300 g žampiony   osolíme, okořeníme a dusíme do měkka. Zahustíme moukou
80 g mouka hlaská   a provaříme.        
170 g cibule   Příloha: dušená rýže, těstoviny, vařené  brambory   
80 g olej     a zeleninový salát        
sůl                

 

Tilápie s bylinkovou krustou na zapečených bramborách      
1000 g tilápie filet   Filet tilápie okořeníme rybím koření a solí, dáme na vymazaný
1 g rybí koření   pekáč. Do strouhanky přidáme provensálské bylinky, sůl, 
300 g strouhanka   vejce a 50 g smetany. Takto připravenou hmotu zamícháme
1 g provensálské bylinky a klademe na filety, poté dáme péct do trouby. Očištěné
3 ks vejce     brambory nakrájíme na plátky,  přidáme zbytek smetany,
250 ml smetana 30% nastrouhaný sýr a ochutíme solí. Takto připravené brambory
1200 g brambory    zapečeme na pekáči.      
400 g cihla    Na talíř servírujeme brambory, na které pokládáme upečené
sůl     filety.           

 

Kořeněný králík              
1000 g králičí hřbet   Maso protkneme slaninou, lehce opečeme po všech stranách
100 g slanina   na oleji. Přidáme nastrouhanou mrkev, na drobno nakrájenou 
100 g olej     cibuli, bazalku, bobkový list, hřebíček, tymián, sůl, podlijeme
200 g mrkev   vodou a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, vložíme
250 g cibule   do pekáče, šťávu přecedíme, dochutíme, přidáme k masu
bazalka     a zapečeme do zlatova.      
bobkový list   Příloha: vařené brambory, zeleninový salát  
hřebíček,                
tymián, sůl              

 

Kebab z mletého masa s parmazánem a zeleninovou tarhoňou (bulgurem)  
1000 g mleté maso mix Mleté maso ochutíme solí, muškátovým oříškem a strouhaným
100 g parmazán (cihla) sýrem a přidáme trochu smetany. Vše propracujeme
800 g tarhoňa (bulgur) v kompaktní hmotu, ze které tvarujeme stejně silné šišky
500 g jarní zelenin. směs asi 10 cm dlouhé. Takto připravené šišky pečeme na plechu
200 g smetana 30%   v troubě. Jako přílohu připravíme tarhoňu, které uvaříme
20 g vegeta bezglut.   ve vývaru nebo ve vodě s přidáním vegety tak, aby již
0,5 g muškátový ořech mletý při varu pojmula chuť. Uvařenou tarhoňu promícháme
sůl     s uvařenou zeleninou a dochutíme solí. Na talíř servírujeme
      zeleninovou tarhoňu, přidáme upečené kebaby, které
      můžeme pro lepší efekt rozkrojit a pokapeme zbylým
      výpekem.        

 

Moravské halušky s jablky a skořicí          
900 g halušky Vitana Sypkou směs halušek promícháme s mlékem a uvaříme
900 g mléko    podle návodu. Propláchneme studenou vodou, promastíme
60 g rostlinný olej   rostlinným olejem. Kostičky jablek ochutíme cukrem
1100 g steril. jablka kostičky a skořicí mletou a zlehka promícháme s haluškami.  
750 g tvaroh na strouhání Při podávání sypeme strouhaným tvarohem, mletým
220 g cukr moučka   cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.  
300 g máslo              
skořice mletá              

 

Mrkvová polévka s kukuřicí            
600 g mrkev   Do 3,6 litru vody vložíme jemně nastrouhanou mrkev,
200 g kukuřice   osolíme, ochutíme bezglut. vegetou a muškátovým květem,
200 g smetana 30%   povaříme a vlijeme smetanu. Rozmixujeme tyčovým 
pažitka, sůl   mixerem a vsypeme cukrovou kukuřici. Dochutíme a přidáme
muškátový květ   nakrájenou pažitku.        
bezglut. vegeta              

 

Kuřecí stehna pečená na majoránce a kmínu se zelenými fazolkami a kroupovým rizotem
1200 g kuřecí steh. řízky Kuřecí stehenní řízky očistíme, omyjeme, osušíme a 
800 g kroupy   ochutíme kořením. Připravená stehýnka pečeme na másle
500 g steril. fazolové v troubě asi 30 minut. Jako přílohu si připravíme kroupy,
lusky dvojbarevné   které nejlépe vaříme ve vývaru nebo ochucené tekutině tak,
150 g anglická slanina aby již při varu pojmuly chuť. Uvařené kroupy promícháme
200 g máslo   s restovanou anglickou slaninou, dochutíme česnekem,
50 g hov. bujon natural a solí. Při úplném závěru přidáme duo fazolových lusků,
0,5 g majoránka   které stačí pouze prohřát, aby zůstaly pevné.  Na talíř
70 g  česnek   servírujeme kroupové rizoto, na které klademe pečená
kmín, sůl   kuřecí stehýnka.        

 

Vepřové (krůtí) po zagorsku            
1000 g maso krůtí   Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, promícháme  
100 g anglická slanina s olejem, krátce marinujeme. Vložíme na pánev,   
220 g čočka   pečeme doměkka.        
500 g těstovina šneci Čočku a těstoviny uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme
100 g olej     na kostičky a rozpustíme na pánvi. Upečené maso  
200 g sýr cihla   promícháme se slaninou, čočkou a těstovinou a bazalkou. 
150 g smetana 12 %   Vložíme na vymaštěný plech, zalejeme sýrovou omáčkou
300 ml mléko   a 20 minut zapečeme.      
sůl, bazalka              

 

Zeleninové řízečky s cizrnou            
700 g květák   Předem namočenou cizrnu uvaříme. Zeleninu uvaříme
220 g mrkev   v osolené vodě do poloměkka. Necháme vychladnout,
120 g celer   pomeleme společně s cizrnou, přidáme vejce, mouku
120 g kapusta   a 80 g strouhanky.  Všechny suroviny promícháme.  
100 g hrášek steril.   Na desce posypané zbytkem strouhanky tvoříme  
200 g cizrna   karbenátky, které smažíme na oleji do zlatova.  
5 ks vejce     Můžeme upéct i v troubě.      
100 g mouka hladká              
100 g strouhanka              
300 g olej                
sůl                

 

Americké fazole              
1000 g krůtí játra   Cibuli nakrájíme na drobno, osmahneme na oleji, přidáme
200 g cibule   játra nakrájená na nudličky, také osmahneme, přidáme
600 g steril. fazole   kmín, vodu a dusíme téměř do měkka. Zaprášíme moukou,
100 g kečup   rozšleháme, přidáme fazole, kečup a provaříme.   
80 g hladká mouka   Dochutíme prolisovaným česnekem utřeným se solí,
20 g česnek   majoránkou a solí.        
majoránka, kmín,              
sůl                

 

Špecle s bazalkou a rajčaty            
800 g špecle   Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou
50 g olivový olej   anglickou slaninu, nadrobno nakrájenou šalotku a   
2 ks šalotky   necháme zesklovatět. Opláchnutá na větší kostky nakrájená
400 g rajčata   rajčata (příp. loupaná rajčata v plechu) lehce orestujeme
150 g anglická slanina společně s cibulkou a slaninou. Poté vmícháme natrhané
větší hrstka čerstvé bazalky lístky bazalky, uvařené špecle, osolíme a podáváme.
sůl                

 

Bramborovo-hrachová kaše            
2000 g brambory   Očištěné, oloupané brambory zalijeme vařící vodou,
400 ml mléko   osolíme a uvaříme. Vodu slijeme, brambory rozmačkáme,
40 g máslo   zalijeme horkým mlékem, přidáme máslo a vymícháme
200 g hrách   hladkou kaši.  Hrách uvaříme do měkka, rozmixujeme,
150 g cibule   smícháme s bramborovou kaší, dochutíme solí, česnekem,
30 g česnek   majoránkou a osmaženou cibulkou.    

 

Těstoviny s houbovým ragů            
800 g těstoviny   Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a promícháme
400 g žampiony   s olejem. Cibuli nakrájíme na drobno, osmahneme na
300 g cibule   másle, přidáme mletou papriku, žampiony nakrájené
100 g máslo   na plátky, také osmahneme, podlijeme vodou a dusíme
100 g šlehačka   do měkka. Zaprášíme moukou, zalijeme vývarem,  
80 g hladká mouka   rozšleháme a provaříme. Přidáme šlehačku, prohřejeme
20 g olej     a podáváme s těstovinami.      
zeleninový vývar              
mletá paprika              
sůl                

 

Polévka krkonošská cibulačka            
250 g kuřecí prsní řízek Omyté maso zalijeme vodou, osolíme a vaříme  
100 g mrkev   skoro doměkka. Přidáme na kostičky nakrájené  
100 g celer   brambory, kořenovou zeleninu a na jemno nasekanou
80 g steril. žampiony cibuli. Na konec přidáme posekané žampiony a  
150 g cibule   prolisovaný česnek. Maso nakrájíme a přidáme  
30 g česnek   do plévky. Sypeme nasekanou zelenou petrželkou.  
600 g brambory              
2500 g vody              
sůl, kmín                
zelená petrželka              

 

Sýrová polévka s brokolicí            
80 g máslo   Brokolici krátce povaříme, růžičky dáme vařit do 0,5 l vody 
80 g hladká mouka   a ostatní části nakrájíme na kostičky.    
300 g kořenová zelenina Na másle opražíme nakrájenou cibuli a strouhanou  
60 g cibule   zeleninu, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme 
800 g brokolice   1,5 l vody. Okořeníme muškátovým květem a osolíme,
100 g tvrdý sýr   vsypeme strouhaný sýr a za občasného promíchání  
muškátový květ, sůl   povaříme. Vlijeme vařenou brokolici i s vývarem a podáváme.

  

Cizrna po záhorácku          
800 g cizrna Cizrnu namočíme den předem, vodu slijeme. Uvaříme do měkka,
voda 2500 ml Ke konci varu osolíme. Uvařenou cizrnu scedíme. Na oleji 
sůl   orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli s kmínem. Přidáme 
olej   překrájené kysané zelí a asi 30 minut dusíme. Dušené zelí 
cibule   promícháme s cizrnou a podle potřeby dochutíme.  
kmín   Podáváme k uzenému nebo pečenému vepřovému, příp.
zelí kysané kuřecímu masu.        
vegeta bezglut.